Hario Vacuum pot (Syphon) Technica TCA-2
Související produkty
Detailní popis produktu
Než jsme začali tento Vacuum pot prodávat, rozhodli jsme se ho prvně důkladně v pražírně kávy BotaCoffee vyzkoušet. Z počátku jsme byli trošku skeptičtí, co se týče očekávané kvality výsledného nápoje. Přece jen Vacuum pot vypadá spíše jako velkolepá show pro diváky, tak jsme předpokládali, že chuťově nebude nikterak špatná, ale ani vysloveně excelentní. Hned po prvním doušku však přišel šok, protože nikdo z nás nečekal, jak moc dobrá káva z Vacuum potu bude.
Oproti jiným alternativním způsobům přípravy kávy zde nemáte téměř žádnou kontrolu nad teplotou vody. Přirozeně jsme k tomu byli skeptičtí. Ve spodní nádobě voda vře, tak by se dalo předpokládat, že v horní nádobě, kde bude probíhat extrakce, bude teplota na kávu příliš vysoká. Odhadovali jsme cca 97-100 °C. Po našem měření, kdy jsme Vacuum pot opravdu trápili, jsme se nedostali nad teplotu 95°C. Celkem stabilně (a to opakovaně) se teplota ustálila mezi 90-94°C. A přesně tato teplota je na kávu naprosto ideální. Musíme pochválit konstruktéry od Haria, protože toto je opravdu mistrovská práce nejen z tohoto ohledu.
Jak se s Vacuum potem pracuje? Naplníte spodní nádobu horkou vodou (můžete i studenou, ale tu dodávaný kahan přivede do varu za cca 15 minut ve variantě pro 3 šálky kávy). Zapálíte kahan a jakmile začne voda lehce probublávat, nasadíte horní nádobu s filtrem a hodně hrubě namletou kávou. Hrubost doporučujeme zhruba jako cukr krystal, klidně i trošku hrubější. Jakmile voda vystoupá vlivem přetlaku ve spodní nádobě do horní nádoby, kávu promícháte (přiložená odměrka má z druhé strany míchátko) a po 40-60 sekundách odstraníte Vacuum pot ze zdroje tepla. V dolní nádobě pro změnu vznikne podtlak a vtáhne nápoj z vrchní nádoby přes filtr do spodní nádoby. Poté stačí už jen odstranit vrchní nádobu, kterou dáte na obrácené víčko, které slouží jako stojánek, a ze spodní nádoby v držáku můžete kávu servírovat rovnou do šálků.
Jak je to s filtry? Výrobce dodává k Vacuum potu jeden bavlněný filtr. Ten by měl vydržet zhruba 100 káv (možná i více). Bavlněné filtry lze pochopitelně dokoupit, ale je zde i možnost koupit si adaptér na papírové filtry a používat papírové filtry. Výhoda papírového filtrů je ta, že dokáže jemněji přefiltrovat kávu než bavlněný filtr, takže je káva o něco čirejší, ale rozhodně to neznamená, že by bavlněný filtroval špatně. Největší rozdíl je ovšem v chuti. S bavlněným filtrem je káva taková živější a hravější. Přes papírový filtr oproti tomu chutná trošku konzervativněji. V podstatě oba filtry udělají trošku jinou kávu, ale nejde říci, který by byl lepší. Asi záleží na každém a na konkrétní kávě.
Co říci závěrem? Vacuum pot je perfektní a opravdu šetrný způsob přípravy kávy. Na první pohled působí, že je poměrně náročný, jak na manipulaci, tak na obsluhu a čištění, ovšem díky tomu, že výrobce promyslel skutečně každý detail, je příprava uživatelsky velice příjemná. S tímto "kávovarem" oslníte své hosty nejen zážitkem z magické až alchymistické přípravy, ale také šálkem naprosto perfektní kávy.
Objem: 240ml
Výška: 35 cm
Šířka: 12 cm
Hloubka: 15 cm
Obsahuje: Vacuum Pot, kahan, odměrku s míchátkem v jednom, látkový filtr. Pozor, neobsahuje palivo do kahanu (líh).
Vyrobeno v Japonsku
Upozornění: Fotografie z našeho testu jsou pro variantu na 3 šálky kávy, nicméně se liší jen velikosti vrchní a spodní nádoby. Produktová fotografie je autentická.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vacuum pot |
---|---|
Záruka: | 2 roky |
Hmotnost: | 1.5 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.