Proč vlastní mlýnek?
Jedno italské přísloví říká, že káva chutná nejlépe 15. den po upražení a do 15 minut po umletí.
Může se zdát, že koupě mlýnku je zbytečná investice, ale věřte, že není. Kávové zrnko díky svému docela malému povrchu udrží intenzivní aroma opravdu dlouho. Pochopitelně u kávy starší než 1 měsíc od upražení i tak dochází k "vyčichnutí". Teď si představte, co se stane, když kávu namelete. Kávové zrnko, které drželo aroma uzavřené v sobě, je rozemleto na velké množství menších částeček, které mají mnohonásobně větší povrch než celé zrno. Touto plochou káva ztrácí/vydechuje své aroma. I toto je celkem optimistický pohled, protože jakmile dojde ke kontaktu namleté kávy se vzduchem a zejména s kyslíkem, dochází k reakci kyslíku a tuku obsaženého v kávě. Výsledkem je žluknutí tuku, což se samozřejmě negativně projeví na chuti kávy.
Řešení může být přitom jednoduché. Jediné, co potřebujete, je mlýnek s mlecími kameny (ať už ruční či elektrický). Rozhodně se vyhněte mlýnkům s "tříštivými kameny", "tříštívým nožem" apod. Tříštivý způsob mletí je naprosto nevhodný, zvláště proto, že se takto káva mele velice nerovnoměrně.
Všechny mlýnky v naší nabídce jsou mlýnky s mlecími kameny.
Nabídku mlýnků najdete zde: http://www.botacoffee.cz/domaci-mlynky/