India Malabar AA Monsooned
Detailní popis produktu
Pražírna BotaCoffee Vám představuje unikátní indickou kávu. Její zrna se nepodobají žádným jiným, nepražená jsou světle žlutá a mnohem větší, než u jiných káv. A není to odrůdou, nýbrž díky speciálnímu "monzunovému" procesu zpracování. I po upražení jsou krásně velká, hladká, lesklá a nesou specifickou chuť, kterou si mnoho lidí zamilovalo.
Tato káva je přímo ideální pro milovníky kávy s mlékem, jelikož si i po přidání velkého množství mléka, nápoj udrží charakteristickou kávovou chuť.
Něco k historii:
Monzunová káva je vlastně spíše nehoda než něco plánovaného. Stalo se to v dobách, kdy spojení mezi Evropou a Indií překonávaly plachetnice, které ještě musely plout kolem Afriky (okolo Mysu dobré naděje). Káva, která se plachetnicemi přepravovala, byla často vystavená veliké vlhkosti a prudkým větrům a díky dřevěným trupům lodí zde vznikaly velice specifické klimatické podmínky. Na ty se podepsala i mnohdy značná změna teploty v průběhu dlouhé plavby. Když plavba trvala podle počasí i několik měsíců, měly tyto extrémní podmínky na kávu určitý vliv. Kávová zrna byla odbarvená a nabobtnaná. O to větší překvapení bylo v Evropě, když se káva dovezla. Byla totiž jiná než většina ostatních. Méně acidity, větší tělo, celkově komplexní a jakoby „kávovější“. Netrvalo to dlouho a monzunová káva se stala velice vyhledávanou v celé Evropě.
Monzunová káva dnes:
Dnes se tato káva již pomocí plachetnic nepřepravuje a díky Suezskému průplavu trvá cesta podstatně kratší dobu, a tak bylo potřeba simulovat podmínky, kterým byla tehdy vystavena, a to se naštěstí farmářům v Indii velice dobře podařilo. Ručně sklizená káva se zpracovává nejčastěji mokrou cestou a následně se nechá ve speciálně zkonstruovaných otevřených skladech po dobu cca 12-16 týdnů. Tyto sklady se nacházejí ve městě Mangalore, na pobřeží zvaném Malabar. V období monzunu se díky monzunovým větrům a dešťům takto simuluje plavba plachetnicí, která tehdy trvala až 6 měsíců. Káva v této fázi musí být velice pečlivě kontrolována, aby nepodlehla plísni. Pro tento proces se káva pěstuje v regionu Karnataka v jihozápadní Indii. Káva se takto produkuje v kvalitě AA i A, v odrůdách jak arabiky, tak robusty.
Oblast: Malabar Coast, South-West India
Nadmořská výška: 600 - 2000 m.n.m.
Odrůda: Kent, Catimor, Selection 9
Zpracování: Washed, monsooned
Velikost zrna: Screen 16/17
Kvalita: Monsooned Malabar AA
Sklizeň: 2023/2024
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva z Asie a Oceánie |
---|---|
Záruka: | 1 rok |
Odrůda kávy: | Arabica |
Stupeň pražení kávy: | Tmavě pražená |
Země původu: | Indie |
Zpracování kávy: | Washed |
? Vůně před zalitím: | Velice silná, kořeněná, lehce tabáková. |
Vůně po zalití: | Silná, pronikavá, sladce kořeněná. |
? Chuť: | Silná, hořká, decentně mandlová, bez acidity. |
? Dochuť: | Trpce hořká. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Výrobce: BotaCoffee s.r.o.
Ant. Procházky 23/24
62300 Brno
Czechia