Burundi Gahahe Natural 2023
Detailní popis produktu
Burundi je poměrně malý vnitrozemský stát na křižovatce střední a východní Afriky. Severně sousedí s Rwandou a východně s Tanzánií. Rozkládá se v nadmořské výšce od 800 m.n.m až do 2670 m.n.m..
Zpracovatelská stanice Gahahe leží v provincii Kyanza a podílí se na řadě projektů na podporu farmářů, projektů na posílení družstev a zlepšení výnosů.
V Burundi mají farmáři často velmi staré kávovníky (i padesátileté) a jelikož mají jen malá políčka, nemohou si dovolit je vykácet a čekat 3 až 4 roky, než nové sazenice začnou rodit. Přesto, aby byla podpořena obnova kávovníků, mohou si zakoupit nové sazenice pod cenou a ve stanici také dostávají organická hnojiva z kompostovaných dužin kávovníků.
Typický farmář má kolem 230 kávovníků, které má většinou různě umístěné v zahradách. Úroda činí kolem 1,5 kg kávy na kávovník, farmář tedy ročně prodá kolem 300 kg kávy. Sklizeň při takto malém objemu provádí výhradně rodina a vždy ručně. Když farmář sklizené kávové třešně přiveze do zpracovatelské stanice, nejdříve se vyberou ty nejkvalitnější a ty se dále ručně třídí, aby se odstranily všechny poškozené, nedozrálé a přezrálé kávové třešně. K sušení se rozprostřou na vyvýšená lože, pravidelně se obrací a zakrývají před deštěm. Po usušení je káva zabalena do pytlů a uskladněna. V laboratoři experti posoudí každou šarži (která zůstává oddělena stanicí, dnem a kvalitou). Tato úroveň sledovatelnosti je zachována během celého procesu.
Než se prodá do světa, odesílá se káva do Budeca, největšího suchého mlýna v Burundi. Kávu ručně třídí tým sběračů, kteří i pod UV lampou prohlédnou každé zrnko a odstraní zrna s defekty. Dvěma pracovníkům trvá jeden celý den prohlédnout jeden pytel kávy. Budeca se nachází v novém hlavním městě Burundi, Gitega, které má asi 30 000 obyvatel. Vzhledem k tomu, že ve mlýně pracuje přibližně 3 000 lidí, většinou jako ruční sběrači, znamená to, že Budeca zaměstnává téměř 10 % z celkového počtu obyvatel v Giteze alespoň během sezóny. To má nevyčíslitelný dopad na zemi, jako je Burundi, kde je míra nezaměstnanosti vyšší než 50 %.
Oblast: Gahahe, Kayanza
Zpracovatelská stanice: Gahahe washing station
Nadmořská výška: 1800 m.n.m.
Nadmořská výška zpracovatelské stanice: 1805 m.n.m.
Počet farmářů: 1740
Velikost farmy: průměrně 230 kávovníků
Odrůda: Red Bourbon
Zpracování: Natural
Sklizeň: 2023
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva z Afriky |
---|---|
Záruka: | 1 rok |
Odrůda kávy: | Arabica |
Stupeň pražení kávy: | Světle pražená |
Země původu: | Burundi |
Zpracování kávy: | Natural |
? Vůně před zalitím: | Karamel, ořechy, sušené ovoce. |
Vůně po zalití: | Ovocná, vanilková. |
? Chuť: | Ostružiny, rozinky, třtinový cukr, vanilka, hořká čokoláda. Střední tělo, střední hořkost a nižší až střední acidita. |
? Dochuť: | Lehce hořká s tóny ovoce. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Výrobce: BotaCoffee s.r.o.
Ant. Procházky 23/24
62300 Brno
Czechia