Brazil Cerrado Caramelo Doce Fazenda San Martin 2023
Detailní popis produktu
Fazenda San Martin se nachází ve státě Minas Gerais ve střední Brazílii. Rozkládá se na 35 hektarech a provozuje ji pan Nelson Rivellini, který pokračuje ve více než stoleté rodinné tradici. S pěstováním kávy začal jeho dědeček, který se sem přestěhoval z Itálie. Na farmě San Martin se káva zpracovává jednak tradiční metodou (natural), ale také tzv. „eco-washed“ neboli semi-washed metodou. Jsou součástí sdružení pěstitelů kávy Cerrado, které zaručuje vysoké standardy kvality a kávu pěstovanou v souladu s udržitelnými postupy. Díky TAG certifikaci je možné vysledovat každý jednotlivý pytel kávy a zjistit přesné informace o farmě, kde byla káva vypěstována a zpracována.
Brazílie je známá svou geografickou rozlehlostí. V centrální části Brazílie pokrývají náhorní plošiny Cerrado státy Goiás, Mato Grosso do Sul, Mato Grosso, Tocantins a Minas Gerais, což z ní dělá jednu z největších oblastí produkce kávy na světě. Oblast Cerrado Mineiro je známá produkcí vysoce kvalitních káv. Typickými rysy této oblasti jsou dobře definovaná roční období, jako jsou horká, vlhká léta a příjemně chladné, suché zimy.
První botanický popis brazilské oblasti Cerrado udělal dánský botanik Eugenius Warming v roce 1892. Cerrado je rozsáhlá oblast s druhým největším biomem Jižní Ameriky. Její rozloha je kolem 2 mil. km2. Je zde velice pestrá rostlinná i živočišná říše. Světový fond na ochranu přírody ji dokonce označil jako biologicky nejbohatší savanu světa čítající asi 10 000 druhů rostlin, kolem 200 druhů savců a 10 endemických druhů ptáků.
Kávy z Brazílie jsou podrobně klasifikovány: NY 2 znamená „New York 2“ a označuje maximální počet povolených vad podle metody počítání vad na burze v New Yorku. Je to kvalitativně nejvyšší třídu. Screen 17/18 definuje velikost zrn. Mezi brazilskými kávami jsou to největší zrna. "Strictly soft, fine cup" popisuje profil chuti – vyžaduje hladký, konzistentní a čistý extrakt. Nejběžnější metodou zpracování v Brazílii, která se používá pro asi 90 % vyrobené Arabiky, je suchý proces, známý také jako nepraný nebo přírodní. Celá kávová třešeň je nejprve očištěna a poté umístěna na slunci, aby se usušila v tenkých vrstvách na terasách nebo sušena v sušičkách.
Oblast: Cerrado Mineiro
Farma: Fazenda San Martin
Farmář: Nelson Rivelini
Velikost farmy: 35 ha
Sklizeň: 2022 / 2023
Odrůda: Catuai
Zpracování: Natural
Kvalita: NY 2, stricty soft, fine cup
Velikost zrna: screen 17/18
Nadmořská výška: 600 - 1300 m.n.m.
Udržitelnost: TAG certifikace
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva z Ameriky - pražírna kávy BotaCoffee |
---|---|
Záruka: | 1 rok |
Odrůda kávy: | Arabica |
Stupeň pražení kávy: | Tmavě pražená |
Země původu: | Brazílie |
Zpracování kávy: | Natural |
? Vůně před zalitím: | Intenzivní, výrazná, svěží s nádechem eukalyptu. |
Vůně po zalití: | Sladká broskvová marmeláda, nádech lískových oříšků. |
? Chuť: | Výraznější hořkost, s nádechem ořechů, lískový oříšek, střední sladkost a oříškové karamelky. |
? Dochuť: | Ořechová, lískový oříšek, karamel. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Výrobce: BotaCoffee s.r.o.
Ant. Procházky 23/24
62300 Brno
Czechia